Kucharze z całej Polski gotują na rynku
To jest miejsce na skrót/zwiastun newsa.
Gazeta Wyborcza
Zabawa rozpocznie się punktualnie o 13.13, wraz z pokazaniem się w oknie kamienicy na rynku Mistrza Twardowskiego. Osiem czteroosobowych ekip będzie starało się urzec bydgoszczan jedzeniem ze swoich rodzinnych terenów. Jurorem stanie się każdy, kto pojawi się na starówce, bo to właśnie przechodnie będą głosować. - Wystarczy kupić za 5 zł cegiełkę i podarować ją drużynie, która nas urzekła. Dochód zostanie przeznaczony na potrzeby osób niepełnosprawnych - wyjaśnia Jan Rado, współorganizator zawodów. Dodaje, że na pewno będzie okazja posmakować gotowanych na świeżym powietrzu dań. - Jeden z kucharzy ze Śląska zapowiedział, że przywiezie ze sobą tonę mięsa. Jedzenia więc nie zabraknie - zapewnia. W trakcie imprezy na rynku wystąpią zespoły muzyczne, a dziewięciu kucharzy będzie gotować pozakonkursowo. Całość poprowadzą Krzysztof Skiba, lider zespołu Big Cyc oraz Jarosław Janiszewski, założyciel Bielizny i Czarno-Czarnych. Konkurs odbywa się w Bydgoszczy, bo nasza ekipa „Pyszni i szybcy" - Rado, Grzegorz Parczewski, Michał Skrzypczak i Marcin Stańczyk - okazała się bezkonkurencyjna rok temu w Międzyzdrojach. Przygotowali wtedy m.in. kapuśniak kujawski i dorsza po toruńsku w sosie piernikowym. Imprezę organizuje Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza wraz z Instytutem Turystyki, Hotelarstwa i Gastronomii WSG.