Żywienie i usługi gastronomiczne

Żywienie i usługi gastronomiczne

  1. Nazwa kształcenia specjalistycznego: Żywienie i usługi gastronomiczne
  2. Cel kształcenia specjalistycznego:
    Celem kształcenia specjalistycznego jest uzyskanie przez uczestników wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych w zakresie:
    - układania diety,
    - sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
    - estetycznego podawania pożywienia,
    - obsługi klientów,
    - sporządzania napojów,
    - planowania i oceniania jadłospisów,
    - planowania i rozliczania działalności zakładu.
  3. Uzyskiwany tytuł zawodowy:
    Dyplomowany specjalista żywienia i usług gastronomicznych
    * w przypadku absolwentów szkoły średniej z  maturą lub dyplomem zawodowym technika
  4. Możliwości zatrudnienia dla absolwentów:
    Dyplomowani specjaliści żywienia i usług gastronomicznych mogą pracować jako szefowie kuchni, managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, organizatorzy imprez okolicznościowych, doradcy w zakresie prawidłowego żywienia, pracownicy firm cateringowych. W związku z tym, że perspektywy są dość szerokie, zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych, a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach.
  5. Ramowy program kształcenia specjalistycznego:
    Podstawy żywienia i gastronomii
    Przyjmowanie i magazynowanie żywności
    Przygotowanie dań
    Wydawanie dań
    Planowanie żywienia
    Organizowanie produkcji gastronomicznej
    Prowadzenie usług gastronomicznych
    język obcy zawodowy
    praktyka zawodowa
  6. Ilość semestrów:
  7. Łączna ilość godzin: 480 + 160 godzin praktyk
  8. Koszt:
    1 rata – 6500 zł
    3 raty semestralne x 2300 zł
    18 rat miesięcznych x 410 zł
  9. Programy zniżkowe
Aktualności

KONTAKT

Wyższa Szkoła Gospodarki
85-229 Bydgoszcz
ul. Garbary 2

Biuro Rekrutacji
tel. 52 567 00 00
e-mail: rekrutacja@byd.pl

Biuro Obsługi Zarządu Uczelni
tel. 52 567 00 47/48
fax. 52 567 00 77
e-mail: rektorat@byd.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze informacje

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • LOGON SA
  • Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA Holding
  • BZWBK
  • Mobica
  • PIT
  • Sunrise System
  • Pracuj.pl
  • Rewital
  • Transport & Logistics Supply Chain - Wojciech Goliński
© 2024 Wyższa Szkoła Gospodarki